tirsdag 27. september 2011

Fagspråk og faguttrykk

Fagspråket er et språk som brukes innen et yrke, en hobby eller lignende. Leger, fiskere og folk i bygg og anleggsbransjen er blant mange som har et fagspråk med flere faguttrykk. Her har jeg funnet noen eksempler på fagspråk, hvor forskjellige faguttrykk er understreket. Den første handler om behandling mot klamydia:

Behandling: Antibiotikabehandling. Klamydia kan behandles med ulike typer antibiotika. Hvis infeksjonen bare sitter i urinrøret (menn) eller livmorhalsen (kvinner), brukes enten azithromycin-tabletter (engangsdose) eller tabletter med tetrasykliner (7-10 dagers behandling). Ved bekkeninfeksjon eller bitestikkelbetennelse på grunn av klamydia brukes de samme medikamentene, men behandlingen må pågå i minst 2 uker. Kvinner og menn får samme behandling. I et parforhold bør partnerne ta medisinen samtidig. Ved infeksjon hos en gravid kvinne brukes erytromycin-tabletter eller tabletter med amoksicillin (et penicillin). Konsultasjon og behandling på grunn av klamydia er gratis.

Artikkel nummer to handler om hva kunder ønsker fra byggebedriften ”klepphus”:
“Kunder som kommer til oss, sier ofte at de ønsker seg en spennende bolig som skiller seg ut fra det ”alminnelige” skråtak-huset. De har gjerne latt seg inspirere av funksjonalismen og liker elementene derfra. Det betyr minimalistiske boliger med rene linjer, store vinduer og mye lys og luft. Dette har nok karakterisert arkitekturen til KleppHus i den senere tid.”

Artikkel nummer tre handler om myggfiske:
“Farge på myggpuppene er hovedsaklig svart, men kan også variere i olivengrønne nyanser. Flash er jeg forsiktig med i mine fluer, og har aldri funnet det nødvendig for å lure fisk på myggpupper. Alternativt kan man bruke peacockfarget ice dubbing.”

Kilder:

http://www.lommelegen.no/320355/klamydia 27.09.2011

http://www.klepphus.no/informasjon/ 27.09.11

http://www.fluefiske.net/saker/fakta/307-myggfiske-enkelt-og-greit 27.09.11

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar